Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2011 10:05 - Мой разказ в списание ЛИК
Автор: urbanjoga Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6061 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 13.09.2011 10:28


Джобния

 

Два часа и петдесет минути. Точно толкова голямо праченце оставаше от присъдата на Джобния, който тъкмо се беше прибрал от едночасовото каре за деня  в двора и сега подреждаше дрехите си в старомоден шестдесетарски кожен куфар с протрити каиши, ръждясали катарами и избеляла лепенка на кончето от ферари на капака. Останалите двама мъже в килията усещаха как Джобния им се изплъзваше като отговора на трудна кръстословица, но нямаше какво друго да направят освен да продължават да се изтягат апатично върху пружините на вишките си и да се преструват, че жълтата преса, която се въргаляше по дюшеците им от последното свиждане преди седмица, все още ги вълнува. Джобния привърши с куфара, стегна каишките му и зае смешна, заради прекалената си сериозност стойка, с изправен гръб, върху единствената табуретка в килията. Погледът му беше забит в шарен А4 плакат на разголена жена. Съкилийниците на Джобния не се подсмихваха, знаеха, че в момента пребивава в характерното си състояние на моментно вцепенение, особеност, с която те свикнаха чак на втората година. Тази особеност, беше едно от малкото неща, които всъщност знаеха за него. Когато в девет и половина луминисцентната лампа над тоалетната изгасваше, го чуваха да говори на себе си. В десет, когато спираше и тока, те ясно разчленяваха отделни думи от бързотечащия поток, но значението им си оставаше непонятно. Не го закачаха. Джобния не беше двуметров гигант, нямаше белези, счупен нос и врат с диаметъра на двайсекилограмов диск за щанга, напротив изглеждаше като счетоводител(какъвто всъщност беше)- олисяла косица, мощен диоптър, тъжни очи с концентрични тъмни кръгове около тях,  но по силата на някакви невидими обстоятелства те не го закачаха. Прякора му лепнаха заради брошурите и скъсаните страници от книги, които стърчаха от джобовете му. Съдържанието им беше на български, но за тях все едно беше китайски. Ако знаеха какво е секта, щяха да го мислят за сектант. Единственото обаче, което сега знаеха със сигурност, беше, че след малко загадката щеше да им се изплъзне неразгадана. Два часа и четиридесет минути. Точно толкова време оставаше преди Джобния да остави прякора си завинаги заключен в килията.

Рецепционистката подаде припряно ключа на Кристиан. В мига, в който ръката и остана празна, погледът й се върна на недоредения пасианс. Кристиан се качи в асансьора и избута куфара на четвъртия етаж. Стаята му беше с изглед към новия терминал. Административните постройки закриваха пистата, но той дръпна захабените пердета на стаята, излезе на балкона, пое дълбоко въздух, вдигна брадичка в посока на шума от излитащите самолети и се втренчи. Не беше концентриран в нещо конкретно, нито очакваше нещо. Не се опитваше да чува гласове, не се опитваше и да види невидимото, просто практикуваше техниката дза дзен. Правеше го от момента, в който взе решение да се вслуша в предупрежденията за приближаващата опасност. Опасността от природни катаклизми, които можеха да настъпят след приключването на трите космически цикъла-завъртането на слънчевата система около Плеядите, движението на Плеядите около центъра на Галактиката и движението на Галактиката около Великото Централно Слънце. Ставаше въпрос за 23. 12. 2012-та.

 

Преди затвора, Кристиан работеше като заместник главен счетоводител на голям холдинг. Въпреки длъжността, нямаше служебна кола, а заплатата му бавеха с месеци. Жена му не го напусна заради това, а заради актьора, който забърса в Лондон, докато правеше бюджетна ревизия на някакъв филм.  Работата й на международен одитор предлагаше доста възможности. Кристиан започна да взима работа за вкъщи, където я комбинираше с антидепресанти и алкохол. Една сутрин вдигна глава от бюрото, на което беше заспал и  се зачете в последно отворения на екрана сайт.  Нямаше спомен да го е посещавал, но нещата с които се дрогираше по това време така или иначе не оставяха спомени. Заглавието на сайта гласеше - Проблемът 2012, можем ли да се предпазим от неизвестното? Всичко беше на светло розов или светло син фон, с многото дразнещи рекламни банери и познатите от евтините брошури, грозни езотерични картинки. Изречението под заглавието беше – Съвършено мъдрият няма човеколюбие и предоставя на всеки възможност да живее собствения си живот. Кристиан имаше нужда точно от това – да остави жена си да живее собствения си живот. Но преди това, трябваше да стане съвършенно мъдър, а преди да стане съвършенно мъдър, трябваше да се справи с проблема на 2012. Кристиан започна да отделя все повече и повече време на пошлия сайт, докато накрая не се убеди в неотложната необходимост от действие. В процеса на трансформация на Земната кора, човек можеше да се окаже на кофти място и да загине. За да избегне цунамитата, земетресенията и свлачищата; за да се окаже на нужното място по нужното време, Кристиан трябваше да развие шестото си чувство, и разбира се, да извърши едно дребно престъпление.

Практикуването на дза дзен пред колегите беше недопустимо, затова Кристиан нае таван в идеалния център, на крачка от работата. В обедната почивка седеше там, заобиколен от книгите на Ошо, Патанджали и Дийпак Чопра. След това продължаваше делничните си занимания, но вече по друг начин. Някои от мислите му отиваха на заден план, други пък, чисто нови и вълнуващи, изплуваха напред. Световната тишина, до която се докосваше, му подсказваше поведение съответстващо на момента. Сънливостта беше един от начините умът му да го отвлече от седенето. Но той беше упорит и в крайна сметка умът му се умори от него и загуби надежда, че някога ще го хване в капан. Кристиан знаеше, че може да седи навсякъде, стига обекта му пред очите да не го възбужда и разсейва. Това обаче не беше възможно, нито в работата нито където и да било. Дори дърветата в парковете мърдаха! Така един ден, както си седеше на тавана в обедната почивка, реши да приведе в действие една от онези вълнуващи мисли, които изплуваха на преден план.

Под предлог, че пише крими разказ за любителски конкурс, Кристиан направи задълбочена консултация с колега от наказателното право. Искаше да е сигурен, че ще лежи точно колкото е необходимо, не повече, не по-малко. Само стените на затвор можеха да му осигурят нужния океан от безмълвие. Затова във фиксирания за целта ден, той отклони точно изчислена сума служебни пари към новосъздадена  банкова сметка в Женева. Самопризнанията за кражба направи, чак когато вдигна бутафорен шум в няколко казина, но без да залага там повече от нищожни суми. Колегата му от наказателното право го беше информирал за всяко едно от последствията. Съдействието  при задържането беше взето впредвид, а глобата за възстановяване на щетите, Кристиан  покри с ипотеката на бащиния апартамент, който така или иначе, нямаше вече да му трябва.

Първата работа на Кристиан след излизането от затвора в средата на декември 2012, беше да изтегли парите си и да закрие банковата си сметка в Женева. С по-голямата част от парите купи два еднопосочни самолетни билета до Перу. Излишно е да казвам, че Перу беше името на дестинацията, която  океана от безмълвие му беше прошепнал като единственото най-безопасно място за посрещане на 2012 година. Единия билет, Кристиан изпрати по куриер на адреса на жена си в Лондон, който тя бе така добра да го осведоми в началото на раздялата, а своя мушна като в книжката за медитация Куандалини, стърчаща от левия му джоб. Полетът му, София-Лондон-Сан Паоло-Лима беше след двайсет и осем часа. С вътрешен полет от Лима щеше да стигне до Куско, а после, с бакшиши и до върха.

За излитането си от отвратително натовареното “Guarulhos”, Кристиан за малко да закъснее. Осемчасовият престой в Сао Паоло не му стигна, за да разгледа всичко запланувано. Накрая плати цели двеста долара за някакви си нищо и никакви двайсет и пет километра разстояние на едно алчно такси, за да го върне обратно по магистрала “Аертон Сена” до терминала.  В самолета сърцето му, препускаше като древен мустанг, а умът му бръщолевеше безпорядъчни мисли. За спешно отстраняване на безпокойството, Кристиан бръкна в десния си джоб (десния му джоб беше нещо като федералния резерв на САЩ). Оттам извади една въздебела за инструкция книжка, за медитация Джибриш, след това обаче се разколеба, върна я и от същото място извади друга подобна, но за медитация Натарадж. Прелисти я до подчертаните с флумастер пасажи и с безшумно мърдане на устните потъна в тях. За подсилване на ефекта изсипа в шепата си десетина от хапчетата, които наричаше хапчета “Милосърдие”. Десет минути по-късно, съзнанието му беше спокойно езеро, в което можеше да забележи всяка една песъчинка, но не и сянката, която идваше от дълбините.

На 17.12 2012, летищната администрация в Лима се видя в чудо. Лондонския адрес, който намериха в сакото на починалия в съня си пасажер от полет 119 на бразилската ТАМ, се оказа невалиден, а от консулството на държавата му в Сао Паоло обещаха да приберат трупа чак вдругиден. До тогава пасажерът и съпътстващата го книжнина щеше да прекара в  медицинския център на летището – най- безопасното място на света.

 публикувано в сп. ЛИК, 04.2011

 

 

 

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - chinese woman fuck
23.09.2011 03:41
This is the best article I have read, thank you, I have learned a lot of knowledge in this area.
цитирай
2. анонимен - Текущий проект вытекает из этого, для расширения мощностей ка септик
02.02.2012 06:44
Непосредственно к северу через Коулун, Шатин свежий город расположен уединенно из лихо растущих городских районах Гонконга в новых территориях.
<a href=http://august-ecolog.ru/>септик </a> В начале 1970-х место был сельских поселков и домом для примерно 30 000 индивид; Ныне существует более чем 650 000 жителей и растущего населения привела к увеличению спроса на инфраструктуру водоснабжения и сточных вод.
Шатин работ была разработана чтобы обретаться развернута в три этапа. Стадии я впервые введена в 1982 году в грядущий остановка II в 1986 году; в обоих случаях оригинальные сухая ведро жертва был 205 000 м ? в день.
В 1991 году завод обновления реформа питательных удаления, расширение первоначального периода содержания под стражей 8 часовой аэрации танк еще три часа, но это было уменьшить дар Фонда в 150 000 м ? в день.
Последующие стадии II расширение включали строительство новых начальных и отстойники, дополнительные окончательные отстойники, крошка классификаторов, газированные карлик канала, шлама и дренажных насосных станций единодушно с связанных вспомогательных элементов.
Занятие в ходе этапа III покровительство реабилитации и дальнейшее расширение завода чтобы удовлетворения сточных вод стандартам, установленным правительством Гонконга. Это включает полный ряд широкомасштабных улучшений, включая системы удаления карлик, химических дозировочных, толпа сточных вод и удаление, системы аэрации, сгущения шлама, системы пищеварение и обезвоживания осадка, наряду с SCADA и мониторинг процесса.
III остановка был завершен в сентябре 2004 возраст, приняв 41 месяц чтобы завершения.
Текущий план из этого следует, предназначенных ради расширения мощностей кроме и улучшения качества воды в Каи Беспричинно ручей – городских ливневыми дренажного канала в Юго Восточной Коулун, вверх по течению от старого аэропорта Каи так.
цитирай
3. анонимен - payday loans online 968 17114
19.10.2012 16:05
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17853>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#16786>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20669 payday loans online
цитирай
4. анонимен - generic viagra 1000 3622
19.10.2012 20:35
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#237>viagra online</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#4315>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#3206 generic viagra
цитирай
5. анонимен - buy kamagra online 13879
22.10.2012 01:17
<a href=http://orderkamagranow.com/#molzo>buy kamagra jelly</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#vxnlm >kamagra soft</a> , http://orderkamagranow.com/#sulhl order kamagra
цитирай
6. анонимен - buy viagra 13298
22.10.2012 22:00
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#wghrq>viagra online</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#xfokx >cheap generic viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#xqdls cheap generic viagra
цитирай
7. анонимен - cialis 10 mg 15072
23.10.2012 04:19
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#iqode>buy cheap cialis</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#vcjqf >cheap cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#lkzff cialis 60 mg
цитирай
8. анонимен - cheap generic levitra 18436
23.10.2012 07:59
<a href=http://orderlevitrahere.com/#dvzos>levitra 40 mg</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#vjgvk >cheap levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#uhmpd buy levitra
цитирай
9. анонимен - payday loans 632 11359
24.10.2012 12:02
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#5345>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#15720>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#20914 payday loans
цитирай
10. анонимен - buy cialis 520 17775
24.10.2012 21:58
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#6450>generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#18974>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#14652 cialis online
цитирай
11. анонимен - cialis online 13743
25.10.2012 18:34
<a href=http://cialisstorehere.com/#srwwb>cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#egnjq >cheap cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#evcpp buy cialis online
цитирай
12. анонимен - generic viagra 5537
26.10.2012 01:59
<a href=http://viagrastorehere.com/#pbnkw>generic viagra</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#xwifo >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#ymfrh buy viagra online
цитирай
13. анонимен - payday loan 12223
29.10.2012 14:56
<a href=http://instantloanhere.com/#sdann>payday loan</a> - <a href=http://instantloanhere.com/#yxihs >payday loan</a> , http://instantloanhere.com/#kncck payday loan
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: urbanjoga
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 608520
Постинги: 249
Коментари: 183
Гласове: 1215