Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2009 15:32 - Илюзионистът
Автор: urbanjoga Категория: Забавление   
Прочетен: 1112 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 30.09.2009 22:20


„На мен наистина ми е много тъжно, че с вас се е случило такъв анекдот.”

Нос, Н.В. Гогол

 

Отдавна никой никъде не беше канил Иван Иванов- Джани, някога известен колумнист и шаржист от столичния ежедневник „Дневна стража”, затова когато онова симпатично руско еврейче от „Пълна промяна” д-р Присадников го покани за юбилея на жена си по телефона, големите помътнели от тютюневата самота очи на Джани се обърнаха с тиха боязън към стената с очакване Винсент Ван Гог да разсее заблудата, но не „Слънчогледите” от календара, а собствените му устни се размърдаха и едно категорично “да” се изхлузи през пожълтелия му мустак. Без да губи ни минута време, Джани хвана среброто в дългите си къдри с тънък ремък, облече сакото с кадифените лакти, провери съдържанието на вътрешния джоб и с ренесансова възбуда тръшна след себе си входната врата. В ресторанта на клиниката за пластична хириргия „Титаник” кипеше истински живот. В дискретния уют на ориенталски сепарета изопнати куклета редуваха пилешките хапки с милионерски сърца. От щастие преливаше и сърцето на Джани, истината е, че ушите му направо бучаха от оглушителния блясък.

Скоро водовъртежът го изхвърли сред група елегантно облечени и както си помисли той, “виртуози на коженото кълбо”. Костюмарите обаче, вместо кръговете на вътрешното първенство обсъждаха последните избори за евродепутати и ако бушоните на Джани не бяха изгоряли отдавна щеше да знае, че пичовете около него разиграваха добре едно друго кълбо, от така да се каже, по-естествена кожа.

В паузата, между две изпълнения на професионалния ансамбъл за народни танци „Губер” от Гоце Делчев и аматьорите от софийската вариететна трупа „за мечти и любов” от читалище „Бачо Киро” „Сплендид”, се появи и широко ухилената папионка на домакина.

 

– Д-р Присадников, чу Джани припряно да шепти един играч от Народната топка. - Моля ви, кога ще коригирате носа ми?

- Но как, пак вие?

- Положението е нетърпимо!

- Но, погледнете се, миналата седмица ви изписах!?

- Милост!

- Приятелю, съвременната наука е безпомощна във вашия случай. Търсете художник,  не хурург. Само на платно обонятелния ви орган ще остане в обозрими рамки, - отсече докторът със задгробна сериозност, за да избухне само след миг в просташки смях. Пинокио отвори уста, но отдалечаващият се гръб на медицинското светило обезсмисли и сподави отчаяния вопъл. Коалиционните партньори на нещастника се трудеха над банкетната маса, затова никой не видя разигралата се сцена освен...

 

- Мисля, че разполагам с решение на Вашия проблем.

 

Сякаш чул гласа на главния конституционен съдия, парламентаристът подскочи в троен аксел, за да се приземи пред чифт кротки, сияещи от щастие очи.

 

Скоро Джани се оказа в центъра на трескаво множество. Между пръстите му, като в трик на Дейвид Блейн се появяваха и изчезваха визитка след визитка след визитка.

 

 „Тц-тц, какви евтини копелдаци се оказаха от СМЕТ, да агитират на рожденния ми ден.”- непрозорливо мислеше в това време шейсегодишният холестеролен струпей на д-р Присадников, удобно скрит зад платa с изящно надиплен испански хамон.  

 

Ден по-късно, на импровизирана пресконференция в лоби бара на хотел “Роднина”, диктофоните на световния печат барабар с БТА снемаха декларацията на Иван Иванов-Джани за новата мисия на художника в Републиката.

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
3



1. анонимен - добро пожаловать,г-н Гоголь,
26.09.2009 16:43
много стойностно съчинение, бих казала съвременна басня. Впрочем хареса ми повече от разказа в предишния ти постиннг/без да го считаш за някакво критикарство-просто лично мнение;)/
цитирай
2. urbanjoga - майор Ковалъов
26.09.2009 19:42
мерси:) стари фейлетони
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: urbanjoga
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 606677
Постинги: 249
Коментари: 183
Гласове: 1215